Onze Nigeriaanse supporters

Naast alle hulp uit Nederland zouden we al onze projecten nooit uit kunnen voeren zonder onze Nigeriaanse 'hulptroepen' !!
Hun eigen financiële situatie laat het niet toe ons te steunen zoals onze Nederlandse vrienden dat kunnen, maar hun hulp is minstens even waardevol.
Zij helpen ons bij:  het produceren en verspreiden van de materialen,  het selecteren van geschikte scholen, het leggen van de contacten.
Dit alles vastgelegd in prachtige foto's en natuurlijk delen zij met ons het plezier tijdens de schoolbezoeken.
Zonder hun hulp en ondersteuning zouden de Foetsie projecten nooit zo kunnen groeien als ze nu doen!!! 
 

TUNJI: Bedankt voor alle hulp bij het produceren van alle materialen en voor al je steun voor al onze "on-Nigeriaanse"  ideeën.

Foto komt binnenkort!!!

DARE: Bedankt voor al je hulp bij het produceren van de speelplaatsmaterialen, voor het volgen van de vorderingen  en voor je ondersteuning tijdens onze bezoeken! 

                              

ODOFIN: Bedankt voor je hulp bij het organiseren van de bezoeken en bij het contact leggen met de juiste mensen. Bedankt voor de vertalingen tijdens onze bezoeken en het delen van het plezier met ons.

JOSEPH: Onze hulp voor alles!! Heel erg bedankt voor het maken van alle mooie foto's, voor het rijden naar alle scholen, voor het delen van ons werk via Facebook en voor je hulp bij het verspreiden van alle materialen. Jouw plezier en ondersteuning betekenen veel voor ons! 

                             

Het opbouwen van een Nigeriaanse ondersteuningsgroep zoals "Vrienden van Foetsie' stelt ons in staat de Nigeriaanse kinderen op school te blijven ondersteunen. Deze vrienden laten ons bovendien zien dat, hoewel onze tijd in Kwara State bijna afgelopen is, zij de Foetsie projecten blijven ondersteunen. En dat betekent heel veel voor ons!!!

 

Nog meer FOETSIE! schoolmaterialen

Na het grote succes van vorig jaar toen we aan 3 scholen tassen en etuis met materialen gedoneerd hebben, zijn we nu dankzij onze donateurs in staat dit project uit te breiden naar nog 17 scholen in het gebied rond Ilorin.
En weer laten de foto's zien hoeveel dit betekent voor alle  kinderen daar.

                          

Onze dank gaat dan ook uit naar alle "Vrienden van Foetsie" die dit met hun gulle donaties allemaal mogelijk maken.
Zonder hun hulp zouden we deze armste kinderen in Nigeria niet zo kunnen steunen.
Uw kleine bijdrage betekent alles voor hen!!!

                          

In de komende weken zullen we de rest van de materialen doneren, zodat de kinderen er meteen plezier van hebben bij de start van het schooljaar in September 2014.

Meer foto's zijn natuurlijk te zien op onze fotopagina. 

 

Nog meer FOETSIE! speelplaatsmaterialen

Na het succes van het plaatsen van de speelplaatsmaterialen in Moshi Gada zijn we nu ook gestart met het plaatsen van schommels en wip-wappen bij de eerste paar scholen van de 11 in het gebied rond Ilorin. Alle foto's spreken voor zich!!
In de komende drie weken zullen we ook de materialen plaatsen bij de andere scholen en zullen we de foto's toevoegen aan de website.
We bedanken  Manon Visser en Jelmer Bouman hartelijk voor hun donatie voor speelmaterialen bij 5 scholen!
Het Foetsie! bord met hun namen erop werd officieel overhandigd, zodat de mensen daar weten dat de kinderen dankzij Manon en Jelmer  heerlijk kunnen spelen.

                                       

Ook heel veel dank gaat naar alle leerlingen van basisschool De Schelf voor hun donatie van vorig jaar. Zij hebben met hun sponsorloop zoveel opgehaald dat naast de speelplaats en een aantal bedden in Moshi Gada er nog geld over was om nu bij 6 scholen rond Ilorin schommels en wip-wappen te plaatsen, zodat ook daar de kinderen heerlijk kunnen spelen. En nog is het geld niet op!!!
De rest wordt gebruikt om schoolspullen, zoals tassen en etuis, te doneren aan leerlingen op de plattelandsscholen in de omgeving van Ilorin.

                                       

 
Meer foto's  zijn te zien op de fotopagina!

 

Heerlijk slapen in Moche Gada

Op donderdag 23 januari 2014 was het eindelijk de grote dag voor de leerlingen in Moche Gada. De officiële opening van hun nieuwe huis. Voor de opening waren er vele speeches door mensen van ESSPIN, de LGEA en de Staat. En ja, natuurlijk was er ook ruimte voor Foetsie om iets te zeggen. Enigszins overvallen door de aankondiging heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt te vertellen wat de stichting doet en waar we voor staan. Ook heb ik uitgelegd dat alle donaties rechtstreeks komen van onze familie, vrienden, kennissen, oud-collega's en andere belangstellenden. De donaties gaan door onze manier van werken ook weer rechtstreeks naar de kinderen in Kwara State. En met trots kan ik vertellen dat het applaus na mijn speech toch echt het hardste was, mede omdat alle kinderen lieten horen hoe blij ze zijn met de donatie van de stapelbedden, kasten en niet te vergeten het speelterrein. 

      

Na alle speeches was het aan de kinderen om te laten zien welke impact ESSPINs programma heeft gehad op de manier van lesgeven aan de kinderen. Het was leuk om te zien hoe de kinderen demonstreerden dat er gebruik werd gemaakt van liedjes, spelletjes, verschillende materialen en groepswerk. Enkele van de speerpunten van ons programma!!

En toen.......toen was het echt zover!!! De kinderen mochten officieel gebruik gaan maken van het huis. Samen zijn we naar binnen gegaan en daar hebben we de bedden bekeken en alle bedden voorzien van een naamplaatje zodat de donaties vanuit Nederland voor altijd duidelijk zijn voor hen!! Sommigen probeerden zelfs te lezen wat er op de bordjes stond en kozen op basis daarvan hun favoriete bed uit!! Natuurlijk was het even discussiëren over wie boven en beneden mocht slapen maar uiteindelijk is het goed gekomen.

            

Op de fotopagina en in de nieuwsbrief van januari leest u nog meer informatie over deze bijzondere mijlpaal voor Foetsie!! Onze impact wordt steeds duidelijker en mensen komen nu zelfs naar het ESSPIN kantoor om aanvragen te doen voor donaties aan hun eigen project!!! Natuurlijk zijn we een kleine stichting en doen we al het werk naast de fulltime baan die we al hebben bij ESSPIN maar toch hopen we in de komende maanden een aantal van de lopende projecten verder uit te breiden en zo nog meer kinderen en scholen te ondersteunen met de materialen die ze zo hard nodig hebben!!

Speelplaats in Moshe Gada

Eind oktober, begin november hebben we wederom een bezoek afgelegd aan Kaiama om de vorderingen van het leerlingenhuis te zien en de timmerman te bezoeken en afspraken te maken over de levering en plaatsing van de speelplaats en de stapelbedden. 

Het leerlingenhuis is bijna klaar, alle wanden zijn gestuukt en het dak is compleet gesloten. In de komende 2 weken zullen alle wanden geschilderd worden en zal de elektriciteit- en watertoevoer afgerond worden.

De timmerman is klaar met alle speelmaterialen en hij kan ze plaatsen wanneer wij willen!! Dat is dus zo snel mogelijk!!!!

                          

Op vrijdag 2 november was het dan zover!! De speelplaats bij Moshi Gada is geplaatst. De timmerman is 's ochtends vroeg al naar de school gegaan om te beginnen met het plaatsen van de toestellen. Toen wij rond de middag aankwamen was er al een hoop gedaan!! Samen met de ouderraad en gemeenschapsleiders hebben we eerst een rondje langs de spullen gedaan om uitleg te geven over het gebruik en onderhoud van de toestellen. Aansluitend hebben we een kort praatje gehouden over de speciale donatie van OBS de Schelf aan Stichting Foetsie en was het tijd voor de nodige dankwoorden van de ouderraad en de gemeenschapsleiders. Dus bij deze: OBS de Schelf uit 's-Gravendeel, heel erg bedankt voor jullie gulle donatie. Naast de speelplaats in Moshi Gada kunnen we in de toekomst nog meer scholen gaan verblijden met speelmaterialen.

                                                        

Daarna was het tijd voor een introductie aan de leerlingen!!! Wat een ervaring was dat. Het was een drukte van belang, de leerlingen wilden natuurlijk allemaal tegelijk op hetzelfde toestel spelen. Uiteindelijk kregen we het voor elkaar om alle kinderen netjes op hun beurt te laten wachten. De leerkrachten stelde voor om de eerste paar weken met 2 groepen tegelijk naar buiten te gaan om de kinderen te laten wennen aan alle toestellen. Dit idee hebben wij natuurlijk aangemoedigd!!

                     

Over 3 weken, als het huis helemaal klaar is, gaan we nogmaals terug om de bedden en kasten aan de leerlingen te overhandigen. We zijn erg benieuwd hoe alles er dan uit ziet, vrolijk geschilderd en ingericht! Klaar om te worden bewoond door al deze leergierige, vrolijke leerlingen. Het zal hun helpen zich verder te ontwikkelen en met nog meer plezier naar school te gaan.